Disclaimer


Lichaamstaal bij hamsters

 

Hoewel hamsters er volgens sommigen als levend speelgoed uitzien, zijn ze dat allerminst! Ze mogen dan ook niet als dusdanig behandeld worden! Het zijn wel pluizige en lieve wezentjes maar het zullen nooit knuffeldieren worden.

Van nature zijn ze solitair (alleenlevend), gezelschap stellen ze dus niet echt op prijs en al helemaal niet van soortgenoten. Wat niet wegneemt dat ze wel degelijk aandacht zoeken en nodig hebben, vooral de Syrische hamsters, zij zijn meer mensengericht dan andere hamsters.

Je kan hamsters gerust even over je laten kruipen en ermee knuffelen maar je zal zien dat ze na enkele minuten al nerveus worden. Verder zijn het ook schemer- en nachtdieren dus ze zullen pas ten vroegste in de late namiddag wakker zijn.

Hamsters doe je veel meer plezier met een grote kooi en ren met veel speelgoed.

En als je onderstaande info gelezen hebt, weet je perfect hoe jouw hamster zich voelt en wat hij/zij je wil vertellen.

 

Hamsteren

Natuurlijk hetgene waar hamsters het meest voor bekend zijn. Ze proppen niet alleen hun voorraad voer in die wangen maar ook nestmateriaal. Bij gevaar kunnen hamsters hun wangzakken ook opblazen, zo lijken ze groter en bedreigender voor de vijand.

Waarom?

Hamsters hamsteren hun voer om later veilig in hun nestje op te eten. Het zijn immers prooidieren en ze willen zo snel mogelijk weer in hun veilige omgeving zijn. Daarom kunnen ze niet ieder stukje voer wat ze vinden op het gemakje knabbelen, ze zouden een makkelijke prooi worden.


Hoe?

De hamster pakt een stukje voer en stopt dit in zijn mondje. Vervolgens maakt de hamster kauwbewegingen en gebruikt zijn voorpoten om het voer goed in de wangzak te krijgen. Bij grotere stukken voer zijn meer kauwbewegingen nodig dan bij kleinere stukjes voer. In een onderzoek van Carolyn Buckley zijn bij een Syrische Hamster 3 tot 25 kauwbewegingen geregistreerd (grote stukken) en 2 tot 12 kauwbewegingen voor kleinere stukken voer. De kauwbeweging bij het positioneren van het voer is korter dan een kauwbeweging tijdens het eten zelf.

Onderzoekers denken dat de linker voorpoot gebruikt wordt om de rechter wangzak te vullen en de rechter voorpoot om de linker wangzak te vullen. Bij nog kleinere stukjes voedsel gebruikt de hamster zijn voorpoten niet meer, maar helpt het voedsel op de goede plek te komen door zijn tong te gebruiken.

Zoals jullie in onderstaand filmpje van Misty kunnen zien, gebruiken hamsters hun voorpootjes eveneens om het voer weer uit de wangzak te duwen.

Een heel leuk filmpje van BBC waarin je zelfs met röntgenstralen kunt zien hoe hamsters hun wangen vulllen.


Wangzakspier.

Deze dient niet alleen ter versteviging en bij het leegmaken van de wangzak. Ze wordt ook gebruikt om stukjes voer van voor naar achteren verder de wangzak in te schuiven.

Dankzij deze wangzakspier kan de hamster heel snel en efficiënt voer in zijn wangzakken stoppen. Soms wel tot 20% van zijn lichaamsgewicht.

Om het hele proces nog efficiënter te maken strekt de hamster zijn nek tijdens het hamsteren en kan het voer nog makkelijker naar binnen schuiven.

Bron: http://www.derussischedwerghamster.nl/hamsteren.html

Territorium markeren

Dat doen ze door met hun flanken tegen voorwerpen of hun kooi e.d. te wrijven. Syrische hamsters hebben 1 geurklier op iedere flank ter hoogte van de heupen.
Als die klier fel actief is, kan je echt een natte plek op die plaats zien.
Bij mannetjes zijn de klieren over het algemeen duidelijker te zien dan bij vrouwtjes.
   
Langharige hamsters kunnen lange plukjes ontwikkelen op de geurklieren.

Dit is een voorbeeld van Sproetje, mijn oranje dominant spot langhaar vrouwtje.

Willig/bronstig

Vrouwelijke hamsters zijn gemiddeld om de 4 dagen bronstig, wat wil zeggen: bereid tot paring. Zij drukt dan haar kontje tegen de grond om zo haar geur af te zetten om een mannetje te lokken. Dat gaat meestal gepaard met een klein beetje afscheiding die bij sommige hamsters nogal fel kan ruiken. Soms kan ze dan ook nogal nerveus reageren.

Wassen

Hamsters hoeven nooit in bad, ze houden zelf hun vachtje schoon met een uitgebreid wasritueel. Met hun tong maken ze hun voorpootjes nat en wassen ze hun kopje en lichaampje. En waar de voorpoten niet bijkunnen, worden de achterpoten gebruikt om zichzelf te krabben.
Als ze zich uitvoerig wassen, betekent het dat ze perfect op hun gemak zijn.
Indien ze zich daarentegen snel een beetje wassen, zijn ze in de war en dient het eigenlijk als afleidingsmanoeuvre.

Uitrekken en/of gapen

De hamster voelt zich helemaal op zijn gemak bij jou.

Alert zijn

Alerte hamsters die iets gehoord, gezien of geroken hebben; gaan op hun achterpootjes staan, draaien hun kopje en oortjes in die richting en snuffelen met hun neusje in de lucht. Soms kunnen ze in die houding ook verstarren en enkele seconden zo blijven staan.

Aandacht vragen

Dat doen ze op verschillende manieren. Sommigen gaan op hun achterpootjes staan en kijken in het rond waar je bent, anderen gaan zotte dingen doen zoals klimmen en weer anderen gaan tralieknagen om uit de kooi te mogen.
Enkele voorbeelden:

Oortjes

Normaal gesproken staan hamsteroortjes altijd mooi recht en naar voren en als hamsters alert zijn, kunnen ze draaien als satellietschoteltjes.
Liggen ze plat tegen het kopje, dan is de hamster bang.
Zijn ze samengevouwen, dan is je hamster pas wakker, ziek of oud.

Hier een voorbeeld van mijn Mocca, enkele dagen voor haar dood.

Over de grond sluipen

Als je je hamster los laat lopen, heb je dit vast al eens gezien. Als hij in een onbekende omgeving is of hij moet een open ruimte oversteken, maakt hij zich helemaal plat en rent zo vlug als hij kan naar de andere kant.
Op deze manier benaderen ze ook onbekende voorwerpen, door zich zo lang mogelijk te maken en heel behoedzaam dichterbij te sluipen. Soms leggen ze hierbij ook hun oortjes plat.

Zacht "ief"-geluidje maken

Al mijn hamsters hebben dit geluid gemaakt maar Shiny is de eerste die het lang en luid doet. Ze doen dit als ze voedsel zoeken of hun nestje aan het bouwen zijn.

  

Beknopte uitleg van geluiden en andere lichaamstaal

* piepen: jonge hamsters die op hun mama roepen, geluid bij kleine onenigheid
* klappertanden (zacht): nerveus
* klappertanden (hard): pas op! aanval!
* blazen/sissen: dreiggeluid bij de aanval of bij het voorspel van de paring
* knorren/brommen: agressie, geluid van mannetje na de paring
* krijsen: grote angst van een soortgenoot of baasje
* in elkaar krimpen: bij angst
* op zijn rug: bij angst, ter onderwerping of uit verdediging
* bijten en met voorpoten slaan: aanval!

Uitzondering !!! Syrische hamsters kunnen in winterslaap gaan bij temperaturen onder 10°C.
Bij temperaturen rond 15°C kunnen ze al slomer worden.
Vergis je dus niet ! Als je hamster dood lijkt en koud is maar wel nog slap aanvoelt, breng hem dan onmiddellijk naar een warme kamer en laat hem langzaam bijkomen, het liefst in zijn eigen vertrouwde kooi.

 

Wil je meer weten over winterslaap en een filmpje zien? Klik hier.

 

Met dank aan Judith Lissenberg voor de foto en informatie.

Opmerking: hamsters zullen eerder vluchten dan aanvallen en bijten, geef hen dan ook die kans.
Als je ziet dat jouw hamster zich niet op zijn gemak voelt, dan is het beter om hem voorlopig met rust te laten en later nog eens te proberen.

 

Bron:
www.knagers.net
 
Hamsters - Otto van Frisch
 
Hamsters - Peter Beck
 
De Hamster - Over Dieren

 

 

 

Naar boven