Disclaimer


Winterslaap bij Syrische hamsters

 

Alleen Syrische hamsters kunnen in winterslaap gaan, dwergjes niet. Zij kunnen echter wel torpor en een wintervacht krijgen. Daarover kun je meer lezen in deze link: http://www.dwerghamster.nl/russische/wintervacht/index.php

In normale omstandigheden raakt een Syr in de woon-/slaapkamer niet in winterslaap. Maar bij een plotse daling van de omgevingstemperatuur kan het wél gebeuren. Het is beter voor de gezondheid van je hamster om hem niet in winterslaap te laten gaan. Hij ligt dan half opgerold op zijn zij te slapen met zijn voorpootjes wat uitgestoken. Zijn hartslag en ademfrequentie dalen en hij eet en drinkt niet meer. Ook voelt hij heel koud aan. Als je hamster zwak is, weinig weegt en niet genoeg kracht heeft, kan het gevaarlijk zijn wanneer het te lang duurt (het kan een week duren).

Met dank aan Judith Lissenberg voor de foto en informatie.

De winterslaap kan intreden als de temperatuur lager dan 10 à 12°C is. Sommige hamsters gaan vlugger in winterslaap dan anderen. Bij temperaturen rond 15 à 16°C kunnen ze al slomer worden. Laat de temperatuur daarom liever niet onder 18°C zakken.

Hoe zie je het verschil tussen winterslaap en dood?
Een hamster in winterslaap voelt koud aan maar wordt niet stijf en je ruikt ook geen vieze 'lijkenlucht'. Bovendien merk je een heel trage reflex als je hem zachtjes aanraakt aan een poot of snorhaar.

Haal hem zo snel mogelijk uit zijn winterslaap maar doe het niet te bruusk want ook dat kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Leg hem dus niet pal naast of op de verwarming! Warm hem zachtjes op in je handen en zorg uiteraard dat de omgevingstemperatuur weer minstens 18°C is. Soms is het al voldoende om hem toe te dekken met nestmateriaal. Het ontwaken kan 12 uren duren maar gaat meestal sneller en duurt ongeveer een uur.

In het onderstaand filmpje (Engels gesproken) zie je wetenschappers de fases van winterslaap, de hartslag, hoe lang het ontwaken duurt enz. vastleggen. Erg interessant!

 

Naar boven