Disclaimer


Speelgoed voor konijnen

 

Voor konijnen is het heel moeilijk om iets geschikt in de gewone dierenwinkel te vinden, of je moet je licht gaan opsteken bij het honden-, katten- of knaagdierenspeelgoed. Gelukkig malen konijnen er niet om of je nu veel of weinig geld uitgeeft, zo lang het maar leuk en véél is.
Want denk eraan: een verveeld konijn wordt een stout konijn! Hieronder vind je nuttige tips waar jullie lieve konijntjes dankbaar gebruik van zullen maken.

Waardevolle links waar je wél heel leuk konijnenspeelgoed kunt kopen: online webwinkels !


Zandbak

Konijntjes zijn echte gravers dus het ideale speelgoed voor hen is hun eigen zandbak! Zeker als je niet wil dat je hele tuin omgespit wordt.
Eender welke bak is goed, als het maar een beetje stevig is. Het zand is gewoon speelzand voor kinderen.

Indy is mijn eerste konijn dat een zandbak wél leuk vindt, Fluffy en Snowy vonden zand tussen hun teentjes maar niets ;-).
Voor Indy gebruik ik nu een oude hondenmand (zonder gaten in de bodem natuurlijk) omdat ze niet in een curverbak durft te springen.

En het filmpje waaruit deze foto komt:Met dank aan Sonja dat ik de foto's van haar Nientje en inmiddels overleden Flappy mag gebruiken.

Hieronder een filmpje van Celeste, het konijntje van Anja. Zij demonstreert hoe leuk het is om te rollen in een zandbak!

Nog een filmpje: Joris en Donna, de konijntjes van Petra van Tol die graven, rollen, duwen enz.


Speeltuin

Omdat ik wat natuurlijker speelgoed wilde dat veel variatie kon bieden, heb ik mijn vriend de aanzet tot dit idee gegeven.
Maar eerlijk is eerlijk: hij heeft deze creatie en opstelling volledig zelf bedacht! Om de bouwplannen te bekijken, klik hier.

Het is gemaakt van MDF wat maakt dat het niet al te zwaar is. Het plateautje kan dienen om op te liggen en onder te schuilen of spelen.
In de berkenstammetjes zijn op diverse plaatsen gaatjes geboord zodat je er stokjes kan doorsteken om speelgoed aan te hangen maar je kan er evengoed groenten of snoepjes in verstoppen. En de stammen op zich bieden fijn zigzag en knaagplezier. Kortom: mogelijkheden genoeg.


Dozendoolhof (met dank aan Carlinda omdat ik haar idee mocht gebruiken)

Toen ik dit op Carlinda's weblog zag, wilde ik het ook onmiddellijk hebben!
In deze dozendoolhof vinden konijntjes allerlei schuilhoekjes en springmogelijkheden.
Het fijne aan deze doos is, dat je makkelijk kan afwisselen door de inrichting telkens te veranderen, zo blijft het interessant en boeiend.

Zoals je ziet heeft Snowy het al uitvoerig geïnspecteerd, Fluffy was aanvankelijk wat bang zoals gewoonlijk, maar ook zij heeft de doos ondertussen ontdekt, kijk maar.


Speeldoos en telefoonboek

Een gewone doos kan voor uren knaag- en speelplezier zorgen. Neem een doos zonder plakband of nietjes en knip er een deur en venster in. Klaar! De rest zal jouw konijn wel verder afmaken. En wat dacht je van een telefoonboek aan flarden scheuren?


Grasnest

Hier kunnen ze ook uren zoet mee zijn: een grasnest dat eigenlijk voor hamsters bedoeld is. Mijn hamster is er te groot voor en ik ben bang dat ze er op een dag in klem komt te zitten. Zodra je merkt dat de ijzerdraad fel zichtbaar wordt: weggooien en andere kopen.


Oude zakdoek sabbelen

Vraag me niet waarom maar Fluffy vindt het zalig om op een oude zakdoek te sabbelen. Dit kan echt lang doorgaan. (Wel opletten dat ze de stof niet opeten, dit kan verstopping veroorzaken).


Kartonnen ring of wc-rol

Of met kartonnen ringen en wc-rollen gooien: geweldig!


Ballenbad

Een konijnenvariant op het bekende ballenbad: een lage doos vol met wc- en keukenrolletjes en proppen krantepapier. Kijk maar hoe ze het er één voor één uitsmijten. P.S.: ook om te vermijden dat er nog meer behang sneuvelt.


Boomstronk

Bij gebrek aan een tuin, kunnen ze toch buiten spelen op een overdekt terras wat ik op natuurlijke wijze probeer in te richten met o.a. een boomstronk (berk).

 

 

 

 


Speelgoedkonijn en bijtkoord

Waar een speelgoedkonijn al goed voor is: om op te sabbelen, om mee te smijten...
Hetzelfde geldt ook voor een bijtkoord voor honden.
Ook hier geldt: altijd opletten dat ze de stof of draden niet inslikken, het kan verstopping of verstikking veroorzaken.


Houten knaagblok en dennenappels

Een houten blok met gaatjes die eigenlijk voor hamsters bedoeld is.
Afgeschaft voor hamsters wegens te klein maar heel bruikbaar voor konijnen!

En dennenappels zijn eveneens ideaal om mee te smijten en aan te knagen.
Wel opletten dat de zaadjes eruit zijn en best 48u. in de diepvries leggen om eventuele mijt te doden.


Kattenspeeltunnel

Dit kan je natuurlijk gewoon in de winkel kopen en eigenlijk is het bedoeld voor katten maar ook konijnen beleven hier veel plezier aan. Ze kruipen, lopen en graven er in en doordat de rol een knisperend geluid maakt, wordt het nog interessanter! Het is net of het hen een gevoel geeft van een echt konijnenhol! In 2007 hebben ze een tunnel gekregen van meer dan 1 m lang! Kijk maar eens hoe plezant dat is: klik.


Konijnen Gym

Een variant op de baby gym waarmee je konijntjes weer enige tijd zoet zijn. Vooral wat "agressieve" konijnen die graag tegen iets slaan, kunnen zich met dit speelgoed eens uitleven. Je kan het natuurlijk ook van hout maken maar deze cymbaalstatieven had ik toevallig nog staan (handig als je drumt). Erbovenop komt ook een stevig balkje, houtje, ijzeren staaf... en daaraan bevestig je bv. balletjes, proppen krantenpapier, wc-rollen, keukenrollen, knaaghout, vogelspeelgoed enz.

Een cursist van mij heeft haar konijnen ook verwend met een baby gym. Zij heeft er o.a. een hooibal aan bevestigd zodat het hooi niet vuil wordt en de konijnen moeite moeten doen om te eten. Dank je wel Iris Gudden voor de mooie foto's!


Slinger van wc-rolletjes

Neem een aantal wc-rolletjes, rijg er een stevig touw doorheen, prop de rolletjes eventueel vol hooi, ophangen en...
spelen maar! (met dank aan Daniëlle van het konijnenforum. Edit: rust zacht Daniëlle, we zullen je missen... Afscheid 1 en 2).


Balletjes

Nog een ideetje: pluchen hondenballetjes, konijnen duwen er met hun neus tegen, rollen ermee, slaan het onder zichzelf door... Kortom, weeral uren vertier. (Dank u Brigitte voor het cadeautje)


Rieten mandjes

Ook mandjes van onbehandeld riet zijn uitstekende knaaginstrumenten, kijk maar.


Naar boven