Tips voor de herfst
Nu het herfst is en Halloween voor de deur staat, kunnen we weer creatief zijn voor onze konijnen (en knaagdieren).
De bladeren die bomen verliezen zijn leuk speelgoed voor konijnen. Laat ze drogen zodat ze knisperen, gooi ze op een hoop in de tuin, kooi of woonkamer en jouw konijntjes zullen met plezier erdoor rennen, eraan knabbelen enz. Uiteraard moet je wel uitkijken dat de bladeren niet giftig zijn! Hier vind je een uitgebreide lijst wat wel en niet mag.
Ook gedroogde dennenappels zijn leuk speelgoed om mee te smijten, kijk maar. Je kunt ze eventueel ook opvullen met gezonde lekkernijen.
Bladeren droog je best gewoon in de lucht, maar als je ze toch wilt drogen in de oven, doe het dan op de laagste stand en maar voor een kwartiertje. Blijf er altijd bij, je weet maar nooit of er iets kan gaan branden!
Dennenappels schoonmaken doe je best op deze manier:
- Was de dennenappels in een grote kom warm water met een kopje azijn er in. Wrijf ze goed schoon en maak ze vrij van insecten, vuil en eventueel hars.
- Laat ze ongeveer 30 minuten inweken in dit water, zodat alle vuil kan losweken.
- Goed afspoelen met warm water en leg ze dan op keukenpapier om te laten drogen in de lucht, liefst dichtbij een warmtebron (bv. een kachel, de verwarming enz.). Dit duurt ongeveer 3 à 4 dagen.
Let op: bij het opengaan, kunnen de zaadjes eruit springen.
- Als je ze sneller wilt drogen, kan het ook in de oven. Voorverwarmen op 200°C. Leg aluminiumfolie op de bakplaat en leg vervolgens de dennenappels erop.
- Laat ze gedurende 1 à 2 uur bakken tot ze volledig open zijn. Blijf er bij i.v.m. brandgevaar! En houd er rekening mee dat de zaadjes er kunnen uitspringen.
- Geef de dennenappels pas aan de konijnen als ze volledig afgekoeld zijn.
Sommige mensen geven eikels aan konijnen. Weer hier voorzichtig mee,
en voer met mate! Eikels bevatten veel zetmeel waardoor ze verstoppend kunnen werken.
Bovendien worden konijnen er vlug dik van. Wilde kastanjes (ook wel paardenkastanje genoemd) schijnen giftig te zijn, maar gepelde tamme kastanjes zouden (met mate!) wel mogen gegeven worden. Ook een klein stukje walnoot wordt door sommige konijnen op prijs gesteld.
Hamsters maak je zeker blij met een halve walnoot! Dan kunnen ze deze zelf uitpeuzelen, zie hamstervoeding. Hamsters mogen ook gepelde tamme kastanje eten maar zeker geen eikels! Uiteraard geldt voor hen:ook met mate!
En als je van plan bent om een pompoen uit te hollen voor Halloween of pompoensoep te maken, denk dan ook eens aan onze knaagvriendjes.
De meeste konijnen lusten wel een stukje pompoen, zolang je het maar met mate geeft, want het bevat veel suikers. Denk eraan dat konijnen altijd langzaam moeten wennen aan nieuw vers voer. Begin dus met een klein stukje ter grootte van een postzegel.
Ook de pitten mogen - mits gedroogd - gegeten worden. Niet alleen konijnen, maar ook hamsters en kromsnavels zijn er dol op.
Gezien ze echter rijk zijn aan vetten en eiwitten, moeten ze eveneens met mate gevoerd worden en mag je enkel zo nu en dan als snack geven.
Volgens sommige bronnen zouden de pitten ook tegen schimmels en wormen werken.