Tips om de zomer te doorstaan
De zomer komt er weer aan en velen onder ons vinden het de mooiste tijd van het jaar. Helaas zijn er ook minpuntjes aan verbonden. Denk maar aan een zonnesteek, om van vervelende insecten nog maar te zwijgen. Ook voor onze konijnen kan teveel zon en warmte nadelig zijn en vliegen en muggen kunnen enge ziektes met zich meebrengen die soms de dood tot gevolg hebben.
Daarom wil ik in dit artikel zoveel mogelijk tips bundelen waarmee jouw konijnen en andere huisdiertjes veilig en koel de zomer doorkomen.
Klik op de volgende items om vlug te surfen:
* warmte en hitte
* muggen en vliegen
* muizen en ratten
Warmte en hitte.
Net zoals mensen vinden veel konijnen het ook heerlijk om lekker lui in het zonnetje te liggen. Alsof ze hiermee het tegendeel willen bewijzen dat konijnen niet goed warmte kunnen verdragen. Toch moet je hen goed in de gaten houden en zodra ze erg beginnen te hijgen, afkoelende maatregelen treffen. Vanaf een buitentemperatuur van 24°C kan het konijn al last ondervinden en bij een temperatuur hoger dan 27°C bestaat de mogelijkheid dat hij stopt met eten.
Syrische hamsters kunnen beter tegen warmte dan dwerghamsters. Voor Syrische hamsters ligt de grens op 30°, maar voor dwergjes al op 25°!
Dus hier zowel preventieve middelen tegen hitte en handelingen in geval van nood.
Aankooptips !!!
* De ice pod te koop bij Happy Rabbits and friends
* De cool pod te koop bij Happy Rabbits and friends
* De aqua cool mat in verschillende maten
* De koelplaat te koop bij DRD Knaagdierwinkel
* De koelsteen graniet te koop bij DRD Knaagdierwinkel
* De koelmat van Action (zie foto's hier onder). Uiteraard wel opletten dat ze niet aan de mat knabbelen!
Voor binnenkonijnen (deze tips zijn ook nuttig voor andere huisdieren zoals hamsters)
* Zorg dat de kooi niet in de volle zon staat, sluit de gordijnen desnoods.
* Leg een natte handdoek (eventueel uit de vriezer) bovenop de kooi.
* Leg op die handdoek eventueel nog een koelelement (of een plastic fles voor 3/4 gevuld met water die je laat bevriezen). Koude lucht daalt immers.
Neem nooit een glazen fles want die zou kapot kunnen springen!
* Eventueel kan je dat element of die fles ook tegen de kooi aanleggen of als het echt te warm wordt, in de kooi, zo kunnen ze er tegen gaan liggen. Wikkel het element of de fles dan wel in een handdoek.
Opgelet: koelelementen enkel onder toezicht geven! Ze kunnen stuk gebeten worden en bevatten een giftige stof!
De ice pod en cool pod daarentegen zijn volledig knaagveilig en mag je ook zonder toezicht geven.
* Leg een stuk of een hele tegel in de kooi, dat is lekker fris om op te liggen. De tegel mag op voorhand ook even in de koelkast
* Een ventilator kan soms ook verkoeling brengen maar pas op voor tocht. Richt hem niet rechtstreeks op het konijn.
* Doe wat alcohol op de buitenkant van de oren.
* Lees ook de tips voor buitenkonijnen eens door.
Indy ligt op de koelmat van Action
Indy tegen de koelplaat (kan vooraf in de koelkast gelegd worden, zie hierboven bij aankooptips)
Voor buitenkonijnen
Konijnen hebben een dikke vacht, zo kunnen ze de koude doorstaan maar bij extreme hitte is dit vrij lastig. Ze kunnen het niet via hun oren kwijt, ze gaan door hun bek zweten en raken in shock. Ze worden slap, wiebelig, gaan proberen te lopen maar het lijkt net of dat ze dronken zijn. Daarna gaan ze stuiptrekkingen maken totdat de dood er op volgt.
Zie je dat ze dronken worden, stop je ze gelijk in een emmer water, of de tuinslang er op dat ze zeiknat zijn. Stress is natuurlijk niet goed, maar dit is kiezen uit 2 kwade. Natte handdoeken eromheen, en oren koel houden en liefst op de kale natte grond in de schaduw laten liggen. En vooral rust moeten ze hebben. Alleen als ze stuipen hebben, blijf je erbij. Anders met rust laten maar zo koel mogelijk houden en op die manier hopen dat de hartslag zakt.
Neem nooit ijs of ijskoud water !!! Dat doet de bloedvaten samentrekken en zo kunnen de oren helemaal niet meer afkoelen.
Enkele tips:
* stoeptegels sproeien met koud water
* witte lakens op het dak en die met water besproeien. Hang niet het laken voor een ingang daarmee creëer je een hoge luchtvochtigheid en wordt het gevoelsmatig nog warmer.
* parasols boven het hok/ren
* plastic (geen glazen!) limonadeflessen (voor 3/4 gevuld met water) / natte doeken in de vriezer die je in het hok legt in de hoop dat ze slim zijn en er tegenaan gaan liggen. Wikkel de flessen eerst in een handdoek.
* gewoon een natte handdoek in de ren leggen in de schaduw, als ze het fijn vinden gaan ze erop liggen.
* met natte washandjes de oren nat en koel houden.
Opgepast: NIET rond de oren wikkelen, dan kunnen die niet meer verdampen!
Ook nooit ijs of ijskoud water gebruiken, dat doet de bloedvaten samentrekken zodat de oren helemaal niet meer kunnen afkoelen!
* ventilatoren opzetten (pas op, kan tocht veroorzaken!)
Bron: o.a. Franse hangoren community
Naar boven
Muggen en vliegen.
Helaas brengt de warmte ook weer vervelende insecten zoals muggen en vliegen. Muggen kunnen de gevreesde en dodelijk ziekte Myxomatose doorgeven aan konijnen. En laat je niets wijsmaken, ook binnenkonijnen lopen gevaar, muggen komen immers ook binnen. Daarom gelden de volgende voorzorgsmaatregelen ook voor hen.
Enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen tegen muggen:
* Op de eerste plaats natuurlijk regelmatig laten inenten tegen Myxomatose en VHS 1 en 2. Voor meer info over de ziektes zelf, kan je op deze pagina terecht.
* Ten tweede kan je ook muggengaas aanbrengen aan het hok en de ren zodat muggen maar weinig kans krijgen.
* Planten en geuren die muggen niet schijnen te verdragen:
• ui
• citronellakaarsen
• schijfjes citroen (kan fruitvliegjes aantrekken maar een bekertje met azijn en groene zeep erlangs zou dat probleem verhelpen).
• citroengeranium
• citroenmelisse
• lavendel
• pepermunt
• wijnruit
• eucalyptus
Let op dat deze planten niet in de buurt van je konijnen staan, sommige zijn giftig.
Vliegen
Vliegen zijn schadelijk op hun eigen manier en kunnen de eveneens dodelijke ziekte myasis (ook wel madenziekte genoemd) veroorzaken. Ze leggen graag eitjes op een vies konijnenkontje of in een wondje. De maden die daar uitkomen vreten aan je konijn. En wanneer je er niet op tijd bij bent dan is het altijd dodelijk, het is een snel verlopend proces. Ga zeker naar de dierenarts als je maden opmerkt!
Voorkomen is hier zeker veel beter dan genezen. Let dus goed op of je konijn geen plakpoep heeft en zo ja, was hem onmiddellijk. De vliegen leggen hun eitjes het liefst op vieze natte plekken of geïrriteerde huid, bv door urine.
Een heel goed middel tegen maden is No Myiasis wat je kunt kopen bij de dierenarts. Vliegen kunnen komen maar de eitjes komen niet meer uit. Maar niet om zomaar preventief te gebruiken! Enkel als je konijntje ondanks goede voeding en verzorging toch vaak een vies poepje heeft!
Liever geen Anti-Myiasis gebruiken, dit is niet sterk genoeg, hier lees je er meer over.
Edit: Helaas is No Myiasis uit de handel genomen! We hebben dus geen andere keuze dan de 2 minder sterke alternatieven te gebruiken: Anti-Myiasis van Beaphar of Myiasis spray van Medpets.
Preventie blijft het allerbelangrijkste! Een proper poepje en een gezond gewicht.
Preventief te gebruiken: Stronghold!
De behandeling moet na elke 30 dagen herhaald worden. Het seizoen van de blauw-groene vlieg is van april tot en met september. Het houdt vliegen op een afstand maar werkt niet tegen eitjes of maden en het werkt niet 100%!
Samenwonende konijnen mogen elkaar gedurende minstens 6 uur niet kunnen aflikken wegens gezondheidsbezwaren.
Bron: http://www.dapdehagmolen.nl
Meer lezen over myiasis bij konijnen: klik hier.
Tip van een lezeres van deze site, de ervaring van Alice de Boer:
" Direct het konijn met zijn achterste in lauwwarm water zetten en zo vasthouden. De maden verdrinken dan en zwemmen uit de wond naar buiten, waarna je ze weg kan spoelen. Volhouden, er kwamen bij een konijn bij mij (net besmet !) 30 wormen in alle maten uit. Het konijn bleef stil zitten, alsof ze voelde dat het voor haar bestwil was + het vreten van de wormen stopt meteen, dus minder pijn.
De dierenarts geeft vaak aan het konijn van onder te wassen, maar dat heeft nauwelijks effect: de wormen die diep zitten blijven daar en gaan door.
In het water een ontsmettend middel van de dierenarts doen heeft nog meer effect, maar soms is daar immers geen tijd meer voor....
Na afloop was de wond leeg en schoon. Mijn konijn leefde vrolijk verder en heeft nooit meer last gehad."
Enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen tegen vliegen:
* Vliegenlamp
Er bestaan blauwe vliegenlampen die vliegen uit de buurt moeten houden. Bij sommigen werkt het, bij anderen niet.
* Vliegengaas
Je kunt vliegengaas om het hok (en de ren als je dat hebt) doen.
* CD
De spiegeling van cd’s zou de vliegen ook wegjagen. Wel zorgen dat de konijntjes er niet aan knagen natuurlijk!
* Basilicum
Een basilicumplant op het konijnenhok, of ervoor houdt vliegen ook op een afstandje.
* Pruisisch blauw
Vliegen haten de kleur blauw, ze gaan er niet op zitten. Niemand weet waarom, maar de praktijk wijst uit dat het zo is. Daarom werden in vroegere tijden alle keukens blauw geverfd.
Dat was al een hele stap in de goede richting. Nog beter werkt deze verf als we door een potje verf een hand vol zeer fijn gestampt aluin doen. Dan zijn we er zeker van dat de vlieg op een afstand blijft.
* Afrikanen
Het afrikaantje (tagetes patula) is een heel eigenaardige plant. De beste soort is de reeds genoemde tagetes patula, maar ook alle andere enkel bloemige afrikanen werken insectenwerend. Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren. Maar pas op want ze zijn wel giftig voor je konijnen!
* Citroengeranium
Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.
* Citroenkruid
Op veel boerenerven vind je een hele ouderwetse plant: het zogenaamde citroenkruid of Artemisia arboretum, een composiet met klieren op de bladslippen.
In die klieren zit een etherische olie die sterk naar citroen geurt en een ideaal afweermiddel is tegen vliegen en muggen. Van een flinke plant kunnen geregeld wat takken geplukt worden om binnenshuis te zetten als afweer tegen vliegen.
* Vlier
Ook vlier oftewel de Sambucus Niger houdt vliegen op een afstand. Daarom zien we heel vaak vlierplanten vlak bij oude boerenhoeven.
* Notenboom
Een enkele boom houdt met zijn pittige geur alle vliegen op afstand. Sterker nog: zelfs een paar bladeren van de notenboom, geplukt en in een vaas gezet, zijn genoeg om vliegen te verjagen.
* Brandnetels en boerenwormkruid (giftig)
Vliegen hebben een gruwelijke hekel aan brandnetels (Urtica dioica) en boerenwormkruid (tanacetum vulgare). In vroegere tijden werd met name het boerenwormkruid vaak rond stallen gezet om vliegen op een afstand te houden. Brandnetels mogen ook maar staan minder aardig. (voor de konijnen is dit beter want deze zijn niet giftig)
* Brandnetelwater (tip van Elisabeth op het konijnenforum)
Pluk ongeveer 8 takken brandnetel en prop die in een emmer. Vul de emmer met water en zet deze afgedekt, bijvoorbeeld in de schuur.
Laat hem een week staan. Dan even roeren en haal de brandnetels uit de emmer.
Het 'water' (Hydrolaat heet het nu) doe je in een plantenspuit.
Daarmee spuit je langs de wanden van het hok, op het dak of aan de buitenkant van het hok.
* Schijven citroen
Een paar schijven citroen op het hok kunnen op een zwoele zomeravond de vliegen op een afstand houden zonder de konijnen te hinderen.
* Vliegengif
Meng hiervoor een deel peper met twee delen bruine suiker en maak met water een stroopje ervan en zet het schoteltje met dit spul waar veel vliegen komen. Ze zullen er van snoepen en de snoeplust met de dood bekopen.
* Plakkerige ouderwetse vliegenvangers
Niet in of bij een deuropening hangen want tocht laat die dingen minder werken. Ook direct zonlicht vermijden. 1 volle laat je best hangen want dat zorgt ervoor dat de andere vliegen ook 'dat lekkers' willen hebben en dan tegen een lege aan vliegen.
Bron: Konijnen in je tuin
Naar boven
Muizen en ratten
Akkoord, dit is misschien geen typisch zomers probleem maar deze schattige knaagdiertjes kunnen jammer genoeg ook ziektes voortbrengen (zoals bv. VHS). Door velen worden ze beschouwd als ongedierte en wordt er alom vergif ingezet. Gif kan gevaarlijk zijn voor de konijnen zelf maar ook voor honden, katten enz. Aangezien de meeste onder ons dierenliefhebbers zijn, vind je hier muis- en ratvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
Muizen
Ter voorkoming van muizen:
* Tuin opruimen en schoonhouden van voer en ander nestelmateriaal (houtwallen, omgekeerde bloempotten, lang gras, bosjes takken, hakselhout rond fruitbomen)
* Sluit voedselvoorraden en bewaarplaatsen van groenten goed af
* Muizen hebben een hekel aan de volgende luchtjes:
- Kamfer
- Kruizemunt
- Pepermunt
- Wilde kamille
- Oleander
* Geen composthoop in de tuin.
* Pauwen, katten en honden (fox terriër) houden de tuin muisvrij.
* Wat ook goed schijnt te helpen is een paar takken vlier met bladeren en besjes onder de vloer en op zolder te leggen.
* Een paar druppels Eucalyptus olie (niet op alcohol basis) in water doen. Het potje ergens neerzetten waar je muizen hebt en ze blijven zeker 2 tot 3 maanden weg. Ze worden namelijk misselijk van de geur. Wel eens in de 2 of 3 maanden het potje met water en Eucalyptus olie verversen.
* Geur van uien schijnt ook te werken.
Ter bestrijding:
* Begin met het toepassen van maatregelen voor het voorkomen van muizen.
* Muisvriendelijke vallen plaatsen en de muisjes ongeveer een kilometer van huis uitzetten.
* Katten te logeren vragen is een optie.
Ratten
Al het bovenvernoemde geldt ook voor ratten, enkel de geuren die ze niet kunnen verdragen zijn de volgende:
* Keizerskroon
* Valeriaan
* persoonlijke ervaring: wc-reiniger met citronella op watten doen en die op de plaatsen leggen waar ratten komen.
Bron: Bunnybunch, Oma weet raad
Naar boven